STEAM mini projektas „Ledo šalis“

„Bitučių“ grupės vaikai dalyvavo STEAM projekte. Eksperimentuodami, kūrybiškai veikdami susipažino su Antarktidos šalimi, jos gyventojais, ledo savybėmis.

Pirmoji projekto diena. Skirta išsiaiškinti ką vaikai žino apie Antarktidą. Ieškojo informacijos knygose, enciklopedijose. Vaikai sužinojo, kad šios šalies žemę sukaustęs storas ledo sluoksnis, gali plaukioti atskilęs didžiulis ledo luitas – ledkalnis. Šioje šalyje gyvena pingvinai, ruoniai, baltosios meškos. Vaikai lipdė iš plastilino pingvinus, baltąsias meškas.

Antroji projekto diena. Mažieji tyrėjai aiškinosi ledo savybes. Atlikdami eksperimentus sprendė kokios temperatūros vandenyje greičiausiai tirpsta ledas. Tyrėjai naudojo indus su skirtingos temperatūros vandeniu, laiko skaičiavimui naudojo vienos minutės smėlio laikrodžius, lego detales ir rezultatui parodyti – skaičiukus. Vaikai nustatė, kad greičiausiai ledo kubeliai ištirpo karštame vandenyje – per vieną minutę, ilgiausiai išsilaikė šaltame vandenyje, septynias minutes. Atliko triuką su ledu ,,Ledo meškerė“ – įmesti ledo kubeliai plūduriavo vandenyje, virvelės galą padėjo ant ledo kubelio, pabėrė druskos ir virvelė užšalo. Taip tyrėjai žvejojo ,,ledo kubelio žuveles“.

Trečioji projekto diena. Vaikai vandenyje ant ledo lyčių plukdė pingvinus, meškutes. Skaičiavo, matavo, lygino kokia ledo lytis išlaiko daugiausiai gyvūnų.

Baigiamasis projekto darbas. ,,Antarktidos šalies maketas“, ,,Ledo šalies maketas“ – vaikai maketus kūrė naudodami netradicines ir antrines žaliavas.

Apibendrinimas. Viso projekto metu vaikai ieškojo informacijos apie Antarktidos šalį. Knygose ir enciklopedijose atrado įdomių faktų apie ją, tokių kaip: baltieji lokiai turi kailį, kuris padeda jiems ištverti speiguotas arktines žiemas, o pingvinai saugodamiesi nuo plėšrūnų daugiausia laiko praleidžia plaukiodami ant ledo lyčių. Sužinojo, kad Antarktidoje nuolatinių gyventojų nėra, joje dirba tik mokslininkų ekspedicijos. Lipdydami įsisavino baltųjų lokių ir pingvinų savybes, jų sandarą. Eksperimentų metu įtvirtino žinias apie ledo savybes, sužinojo, kad Antarktidos gyvūnams yra labai svarbus šaltis ir ledas, kad šiluma tirpdo ledynus, o tokios gyvenimo sąlygos kenkia šių gyvūnų populiacijai. Skaičiuodami, lygindami ir matuodami ledo lytis įtvirtino skaičiavimo ir matavimo įgūdžius. Išsiaiškino, kad kuo didesnė yra ledo lytis, tuo daugiau gyvūnų ant jos išsilaiko. Naudodami antrines žaliavas ir netradicines priemones kūrė „Antarktidos maketą“ ir „Ledo šalies maketą“, o tai padėjo vaikams geriau suprasti kaip atrodo Antarktida ir jos gyventojai. Projekto metu vaikai įtvirtino supratimą apie Antarktidos gyvūnus, jų mitybą, sandarą, apie ledo savybes. Vaikams šis projektas labai patiko, į jį aktyviai įsitraukė, noriai dalyvavo veiklose, atliko įvairius eksperimentus ir kūrė maketus. Mažieji tyrėjai mokėsi dirbti bendradarbiaudami, tobulino kūrybiškumo kompetenciją. Įgijo patyriminio mokymosi įgūdžių.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Tėvams
  • Mokytojams
  • Mūsų darželis
  • Priėmimas į lopšelį-darželį
Naujienų archyvas